İlişkide Güven

İlişkide Güven

GÜVENSİZ İLİŞKİ

Yaşadığımız tüm ilişkilerde 2 ana unsur var ki bunlardan birisi bile yoksa o ilişki hasarlıdır: Saygı ve Güven. Çünkü bu iki unsur sadece duygusal gönül ilişkilerinde değil, etrafımızdaki insanlarla, iş arkadaşlarımızla, ailemizle, çocuğumuzla ve hatta aynı yerde yaşadığımız,tanımadığımız diğer insanlarla ilişkimizi de belirliyor. Ben bugün özellikle “Güven” duygusundan bahsetmek istiyorum çünkü güven yoksa saygı da olmuyor.

Güvenmiyorsak şüphe ile kuruluyoruz, sevemiyoruz, birlikte yaşamak istemiyoruz ya da fedakarlık yapmak istemiyoruz.

Peki ilişkilerde güven nasıl sağlanır?Öncelikle kendinizden yola çıkmalısınız. Siz karşı tarafa güven duygusu hissettiriyor musunuz? Yalan söylüyor, şüpheli davranıyor musunuz? Yaptığınız her şeyi hesap verir gibi sürekli aktarım mı yapıyorsunuz? Asıl soru: Siz olsanız size güvenir miydiniz?

Kendinizden eminseniz karşı tarafı gözlemlemeye başlayabilirsiniz. Kişi yalan söylüyor mu, gereksiz yerlerde bilgi saklıyor mu, kendisini ilişkinin içinde rahat hissediyor mu? gibi gibi pek çok yöntemi var aslında güveni ölçmenin.

Güven hissetmediğiniz, içinizde hep somut kanıtlara dayalı şüpheler olan ilişkiyi bitirmekten korkmayın. Genelde bizde hep karşı tarafı aklamaya çalışmak, “bir kereden bir şey olmaz, bir daha yapmayacak”gibi kendimizi kandırmak var. Bunu aslında karşı tarafın değişeceğine olan inançtan değil, ayrıldığımızda yapayalnız kalacağımızdan ve özgüvensizliğimizden yapıyoruz. Oysa güven duygusu hissetmeden yaşadığımız her ilişki aslında sahte, zaten biz o ilişkide yalnızız ve özgüvensiziz, çünkü sürekli kandırılıyoruz, manipüle ediliyoruz.

Paranoyaya dönüşmemiş bir güven arayışı oldukça sağlıklı; ancak bunu hem kendimiz hem de karşımızdaki kişi için doğru seviyede tutmamız gerekiyor.